HPV ve Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanseri veya diğer bir deyişle serviks kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer almaktadır. Rahim ağzı kanserine neden olan İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon olmasına rağmen, toplum tarafından bilinirlik oranı ne yazık ki pek yüksek değildir. Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu genelde bir belirti vermeden seyreder ve vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından yok edilemezse lezyonların gelişmesine ve nihayetinde serviks kanserine yol açabilir.
- Persistent (Kalıcı) enfeksiyon, serviks kanserinin gelişimi için ana risk faktörüdür.
- Serviks kanseri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tamamen bir enfeksiyona dayandırılan ilk kanser türüdür.
Yapılan araştırmalara göre HPV enfeksiyonu kadınların yaklaşık % 75’ini, yaşamları boyunca en az bir kez enfekte etmektedir. Yani her dört kadından üçü hayatlarının bir döneminde HPV enfeksiyonu ile karşı karşıya kalmaktadır.
![](http://www.papilderma.com/wp-content/uploads/2022/07/Resim1-1024x353.png)
Serviks kanseri en genel tanımlamayla, rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve bu hücrelerin lezyonlar oluşturmasıdır. Kadınların düzenli muayene olmaları bu lezyonların erken teşhis edilmesini sağlar ve tedavinin başarı oranını arttırır.
![](http://www.papilderma.com/wp-content/uploads/2022/07/Resim1-1024x416.jpg)
![Dummy Image](http://www.papilderma.com/wp-content/plugins/movedo-extension/assets/images/empty/large.jpg)